{"id":3643,"date":"2020-10-15T16:34:12","date_gmt":"2020-10-15T15:34:12","guid":{"rendered":"https:\/\/ibb.uab.cat\/?p=3643"},"modified":"2021-02-11T16:51:46","modified_gmt":"2021-02-11T15:51:46","slug":"innoleg-sistemes-innovadors-per-a-lobtencio-de-la-leghemoglobina-per-a-productes-analegs-de-la-carn","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/2020\/10\/15\/innoleg-sistemes-innovadors-per-a-lobtencio-de-la-leghemoglobina-per-a-productes-analegs-de-la-carn\/","title":{"rendered":"INNOLEG- Sistemes innovadors per a l\u2019obtenci\u00f3 de la leghemoglobina per a productes an\u00e0legs de la carn"},"content":{"rendered":"

\"\"Les tend\u00e8ncies actuals en el mercat alimentari apunten a un increment de nombre de consumidors que, per raons \u00e8tiques o ambientals, abandonen el consum de carn, per passar a un tipus d’alimentaci\u00f3 basada en vegetals. No obstant aix\u00f2, el mercat no disposa d\u2019una oferta de productes de base vegetal que mantinguin els atributs nutricionals i organol\u00e8ptics desitjables de la carn (an\u00e0legs carnis) i que suposin una alternativa satisfact\u00f2ria als productes carnis que s\u2019estiguin consumint. Aix\u00ed, molts an\u00e0legs carnis, com ara els discos a base de prote\u00efna vegetal (p.ex., soja), un cop cuinats, disten d’oferir l’aspecte, sabor i color t\u00edpic d’una hamburguesa de bov\u00ed.<\/strong><\/p>\n

\u00c9s conegut que la leghemoglobina, una prote\u00efna vegetal derivada dels n\u00f2duls de la soja, \u00e9s capa\u00e7 de conferir color i base de gust carni en derivats vegetals, o barreges de carn i material vegetal. No obstant aix\u00f2, l’obtenci\u00f3 amb fins industrials d’aquesta prote\u00efna a partir del seu origen natural \u00e9s inviable i per aix\u00f2 algunes empreses en el mercat internacional han posat en marxa la seva producci\u00f3 mitjan\u00e7ant expressi\u00f3 en c\u00e8l\u00b7lules modificades de llevats, espec\u00edficament en Pichia pastoris<\/em>.<\/p>\n

En aquest context, el grup de Biologia Molecular de Llevats, de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB<\/strong><\/span> ha estat contractat per les empreses c\u00e0rnies Espu\u00f1a SA i Costa Brava Mediterranean Foods (a trav\u00e9s de Coopecarn Girona SLU) per desenvolupar nous m\u00e8todes d’obtenci\u00f3 de leghemoglobina, en aquest cas basats en la seva expressi\u00f3 en el llevat Saccharomyces cerevisiae<\/em>. L’expressi\u00f3 massiva d’aquesta prote\u00efna suposa un repte tecnol\u00f2gic, ja que implicar\u00e0 redissenyar la via metab\u00f2lica que condueix a la s\u00edntesi del grup Hemo, la incorporaci\u00f3 de la qual a la prote\u00efna final al si de la c\u00e8l\u00b7lula \u00e9s imprescindible. Aquestes investigacions, que es preveu durin dos anys, s’enquadren en el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020 (Grups Operatius), estan coordinades per INNOVACC i finan\u00e7ades en part pel DARP i el FEDER.<\/p>\n

L’\u00e8xit d’aquest projecte suposaria un avantatge tecnol\u00f2gic per a les empreses implicades, dotant-les de la possibilitat de producci\u00f3 de leghemoglobina a nivell industrial i permetent-ne l’\u00fas per a la millora de preparats vegetals per a alimentaci\u00f3 humana.<\/strong> L’acceptaci\u00f3 generalitzada pel p\u00fablic de productes an\u00e0legs de carn, amb unes petjades de carboni i h\u00eddriques menor que els preparats convencionals tindria tamb\u00e9 un clar impacte ambiental positiu.<\/p>\n

 <\/p>\n

\"\" \"\"<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Les tend\u00e8ncies actuals en el mercat alimentari apunten a un increment de nombre de consumidors que, per raons \u00e8tiques o ambientals, abandonen el consum de carn, per passar a un tipus d’alimentaci\u00f3 basada en vegetals. No obstant aix\u00f2, el mercat no disposa d\u2019una oferta de productes de base vegetal que mantinguin els atributs nutricionals i […]<\/p>\n","protected":false},"author":65,"featured_media":3649,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[4],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3643"}],"collection":[{"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/users\/65"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3643"}],"version-history":[{"count":7,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3643\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3653,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3643\/revisions\/3653"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3649"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3643"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3643"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3643"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}