{"id":1515,"date":"2018-04-24T17:24:00","date_gmt":"2018-04-24T16:24:00","guid":{"rendered":"http:\/\/ibb.uab.cat\/?p=1515"},"modified":"2018-05-22T11:04:55","modified_gmt":"2018-05-22T10:04:55","slug":"1515","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/2018\/04\/24\/1515\/","title":{"rendered":"Identifiquen un nou enzim digestiu"},"content":{"rendered":"
Un estudi liderat per David Reverter,<\/strong> J\u00falia Lorenzo i F. Xavier Avil\u00e9s, investigadors del IBB i del Departament de Bioqu\u00edmica i Biolog\u00eda Molecular de la UAB<\/strong>, han identificat un nou enzim, CPO, amb qu\u00e8 es completa el conjunt de mol\u00e8cules implicades en la digesti\u00f3 de la majoria de prote\u00efnes que obtenim a partir dels aliments. La caracteritzaci\u00f3 de la seva estructura i el seu mecanisme molecular han estat publicats a PNAS<\/strong>, la prestigiosa revista cient\u00edfica de l\u2019Academia de Ci\u00e8ncies de USA.<\/strong><\/em>\u00a0<\/strong><\/p>\n Les prote\u00efnes i els p\u00e8ptids que ingerim s\u00f3n components essencials del nostre organisme, fins al punt que quasi la meitat de les unitats que formen les nostres prote\u00efnes, els amino\u00e0cids, s\u2019obtenen \u00fanicament a partir de l\u2019alimentaci\u00f3. S\u00f3n els anomenats amino\u00e0cids essencials (la resta els podem sintetitzar directament a les nostres c\u00e8l\u00b7lules). Aquest proc\u00e9s s\u2019anomena digesti\u00f3 i els enzims proteol\u00edtics, presents en el nostre sistema digestiu, juguen un paper molt important a l\u2019hora de trencar o \u201cdigerir\u201d els p\u00e8ptids i prote\u00efnes dels aliments en aquestes unitats m\u00e9s petites perqu\u00e8 puguin ser absorbides a l\u2019intest\u00ed i reutilitzades.<\/p>\n D\u2019entre tots els enzims proteol\u00edtics presents en el sistema digestiu, les carboxipeptidases juguen un paper essencial en l\u2019alliberament dels amino\u00e0cids. Fins ara es coneixien carboxipeptidases amb activitat sobre quasi tots els 20 amino\u00e0cids que formen les prote\u00efnes, per\u00f2 mancava trobar una classe de carboxipeptidases capa\u00e7 d\u2019alliberar amino\u00e0cids amb c\u00e0rregues negatives (glut\u00e0mic i asp\u00e0rtic, importants biol\u00f2gicament).<\/p>\n En el treball que els investigadors acaben de publicar en la revista PNAS <\/em>presenten la caracteritzaci\u00f3 estructural i el mecanisme d\u2019acci\u00f3 d\u2019una nova carboxipeptidasa de l\u2019intest\u00ed prim, anomenada CPO, que presenta especificitat de reconeixement enfront aquests amino\u00e0cids.<\/p>\n L\u2019estructura tridimensional d\u2019aquest enzim, obtinguda gr\u00e0cies a la cristal\u00b7lografia de prote\u00efnes i la llum del sincrotr\u00f3 ALBA, ha perm\u00e8s observar clarament que la presencia d\u2019un sol amino\u00e0cid d\u2019arginina en la butxaca d\u2019especificitat de l\u2019enzim \u00e9s suficient per conferir aquesta capacitat de recon\u00e8ixer i digerir p\u00e8ptids i prote\u00efnes amb amino\u00e0cids carregats negativament.<\/p>\n D\u2019aquesta manera, la combinaci\u00f3 de l\u2019activitat de la CPO, descrita en aquesta recerca, amb la de les ja conegudes carboxipeptidases pancre\u00e0tiques, completen el ventall de la digesti\u00f3 de la gran majoria de prote\u00efnes de la nostra alimentaci\u00f3, un proc\u00e9s indispensable per la vida.<\/p>\n L\u2019estudi s\u2019ha realitzat gr\u00e0cies a una col\u00b7laboraci\u00f3 entre el grup dels Drs. Francesc X. Avil\u00e9s i J\u00falia Lorenzo, amb una llarga traject\u00f2ria en l\u2019estudi d\u2019aquests enzims proteol\u00edtics, i el Dr. David Reverter, que dirigeix el grup de cristal\u00b7lografia de prote\u00efnes, on s\u2019ha caracteritzat l\u2019estructura tridimensional de la CPO. Els primers autors del treball han estat el Dr. Javier Garcia Pardo, investigador postdoctoral del Institut Catal\u00e0 de Nanoci\u00e8ncia i Nanotecnologia (ICN2), vinculat tamb\u00e9 al IBB i al departament de Bioqu\u00edmica i Biolog\u00eda Molecular de la UAB, i la Dra. Maria del Carmen Garcia Guerrero, vinculada al IBB i al departament de Bioqu\u00edmica i Biologia Molecular de la UAB. Tamb\u00e9 cal destacar la col\u00b7laboraci\u00f3 del premi Nobel de Qu\u00edmica, Dr. Robert Huber, del Instituto Max Planck de Bioqu\u00edmica de Munich (Alemania), que hi ha participat activament.\u00a0<\/em><\/p>\n Refer\u00e8ncia: <\/em>Garcia-Guerrero MC, Garcia-Pardo J, Berenguer E, Fernandez-Alvarez R, Barfi GB, Lyons PJ, Aviles FX, Huber R, Lorenzo J, Reverter D. (2018). <\/em>Crystal structure and mechanism of human carboxypeptidase O: Insights into its specific activity for acidic residues. <\/em><\/strong>Proc Natl Acad Sci USA. DOI: 10.1073\/pnas.1803685115.<\/em><\/p>\n http:\/\/www.pnas.org\/content\/early\/2018\/04\/09\/1803685115<\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Un estudi liderat per David Reverter, J\u00falia Lorenzo i F. Xavier Avil\u00e9s, investigadors del IBB i del Departament de Bioqu\u00edmica i Biolog\u00eda Molecular de la UAB, han identificat un nou enzim, CPO, amb qu\u00e8 es completa el conjunt de mol\u00e8cules implicades en la digesti\u00f3 de la majoria de prote\u00efnes que obtenim a partir dels aliments. […]<\/p>\n","protected":false},"author":65,"featured_media":1516,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[4],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1515"}],"collection":[{"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/users\/65"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1515"}],"version-history":[{"count":4,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1515\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1540,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1515\/revisions\/1540"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1516"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1515"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1515"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/ibb.uab.cat\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1515"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}<\/strong><\/p>\n